Серада, Лістапад 20, 2019

Betel

Бацькоўская катэгорыя: Пра нас Катэгорыя: Праекты

Няма нічога болей высакароднага, чым даць шанц людзям з абмежаванымі магчымасцямі жыць без абмежаванняў.

Ва ўсім свеце разумеюць, што людзі з абмежаванымі магчымасцямі патрабуюць апекі. Сёння мы вучымся давяраць гэтым людзям і даваць ім шанц зрабіць унёсак у развіццё грамадства. Але яны не павінны ўспрымацца толькі як аб’екты “любові да бліжняга” ці, што яшчэ горш, як непасільны цяжар для грамадства і дзяржавы.

У 2003 годзе Карытас Віцебскай дыяцэзіі зрабіў першы крок у накірунку сацыяльнай адаптацыі і інтэграцыі ў грамадства маладых людзей з абмежаванымі магчымасцямі.

Па ініцыятыве валанцёра Агнешкі Атрашкевіч і на прыкладзе польскага клуба “Betel”, у якім займаюцца маладыя людзі з абмежаванымі магчымасцямі, у Віцебску ўтварылася група моладзі, якая хацела разам бавіць час, дзяліцца сваімі праблемамі і радасцямі.

Першапачаткова гэтая група складалася з 7 чалавек, заняткі праходзілі ў памяшканні Карытас па 2 гадзіны ў дзень.

З кожным годам колькасць маладых людзей з абмежаванымі магчымасцямі, якія жадалі наведваць клуб “Betel”, павялічвалася. І ў 2006 годзе было прынята рашэнне адчыніць Цэнтр дзённага прабывання для моладзі дадзенай катэгорыі.

Мэта адкрыцця Цэнтра – адаптацыя і інтэграцыя ў грамадства асобаў з асаблівасцямі псіхафізічнага развіцця, а таксама налажванне ўзаемасувязей паміж людзьмі з абмежаванай працаздольнасцю, іх сем’ямі і сябрамі.

У цяперашні час Цэнтр дзённага прабывання “Betel” наведваюць больш за 40 чалавек. У Цэнтры працуе майстэрня па вырабе сувенірнай прадукцыі, у якой маладыя людзі вырабляюць сувеніры з бісеру, саломкі, гіпсу, вышываюць, малююць. Штодзённа адчынены кампутарны клас, дзе можна атрымаць веды і навыкі працы на кампутары. Маецца пры Цэнтры і бібліятэка.

Удзел у навучанні і працы маладыя людзі бяруць у адпаведнасці са сваімі магчымасцямі, від дзейнасці выбіраюць самастойна. Напярэдадні святаў Божага Нараджэння і Вялікадня вырабленыя паштоўкі і сувеніры рэалізуюцца на выставах-распродажах.

Апроч заняткаў у Цэнтры, для маладых людзей з абмежаванымі магчымасцямі ладзяцца і культурна-забаўляльныя мерапрыемствы (паходы ў кіно, заапарк, цырк, музей). Напярэдадні свята Божага Нараджэння праводзіцца “Калядны баль”.

У летні перыяд (гэта стала ўжо традыцыяй) маладыя людзі з Віцебска, Мёраў і Глыбокага сустракаюцца ў маляўнічым кутку Віцебскай дыяцэзіі – вёсцы Мосар.

Дзякуючы фінансавай падтрымцы нашых партнёраў маладыя людзі штогод выязджаюць на адпачынак і экскурсію ў Польшчу. Штодзённыя заняткі, сумесная гарбата, святы і дыскатэкі зрабілі іх сябрамі.

Сёння для нас відавочна: людзі з абмежаванымі магчымасцямі не прасіцелі міласціны, а самастойныя асобы, якія маюць правы і годнасць. Мы толькі павінны прыкласці крыху намаганняў, каб убачыць іх моцныя бакі і здольнасці і дапамагчы ім раскрыцца. І калі шлях абяцае быць доўгім, няма сэнсу чакаць – яго трэба як хутчэй пачынаць.

Жадаючыя падтрымаць акцыю дапамогі могуць уносіць грошы на рахунак:

Разліковы рахунак: 3015202580010
ААТ "Тэхнабанк" Рэгіянальнае Упраўленне № 2 (г. Віцебск)
210601, г. Віцебск, вул. Чапаева, 16
БІК: 153001182
УНП: 300721049

Разлічваем на кожны від падтрымкі і за кожную дапамогу ДЗЯКУЕМ!